12 49.7721507164 15.6617248767 1 1 6000 1 https://ivaveda.eu 300

Zimní vitalita

Dopřejte si v lednu a únoru jeden až dva odlehčené dny v týdnu na podporu vitality a zdraví

 

Krátké upozornění – jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Pitný režim

Horká voda – kúra (jedná se o denní pití)

Velmi dobře poslouží na snížení odpadu v těle, měla by se pít po troškách.

Požijte vodu dobré kvality.

Minerální voda není nutná, protože minerály se během vaření vyloučí. Pokud se obáváte, že máte ve vodě více chlóru, nechte vodu odstát (stačí přes noc), nebo přidejte do vařící vody plátek čerstvě nakrájeného a oloupaného zázvorového kořene (váže toxiny, a proto by se po uvaření vody neměl jíst). Kdo má však akutní potíže s vředy, nemůže použít čerstvý zázvor, protože by se měl vyhnout všemu ostrému. Někomu dělá velmi dobře, když přidá do vody trošku kardamomu, který také patří mezi příbuzné rostliny, ovšem více uklidňuje nežli zázvor.

Voda by měla být vařena asi 10 minut, tím je lépe stravitelná. Pozitivní účinek vaření vydrží asi dvacet hodin. Proto můžete ráno vodu převařit a pak ji udržovat horkou v termosce.

Pijte po celý den cca každou půlhodinu horkou vodu (1/3 hrnku). Voda by měla být natolik horká, abyste ji mohli pít (můžete ji nejdříve trochu ofouknout, abyste si nespálili jazyk). Někdy má člověk, zejména v prvních dnech, potřebu častějšího pití. Také chodí častěji na toaletu, tělo se pročišťuje.

 

Snídaně – svačina – večeře

Čočková slaná kaše

1 hrnek loupané červené čočky, jemné kari (nemusíte ho dávat), sůl, tymián či saturejka,voda, 1 lžička olivového oleje. Krátce vaříme.

Nebo

Kaše z jemných ovesných vloček

Jemné ovesné vločky zalijeme  kvalitním a čerstvým mlékem, které jsme naředili vodou, přidáme skořici, kardamom, hřebíček a plátek zázvoru a krátce vaříme. Sladíme tmavým tř. cukrem a je možné obohatit o ghí (přepuštěné máslo).

Místo mléka je možné použít mandlové  mléko.

 

Oves obsahuje množství ve vodě rozpustné vlákniny. Tato vláknina se v zažívacím traktu mění na gel a prodlužuje čas nutný ke vstřebání cukrů z potravin a zabraňuje nebezpečným výkyvům v hladině cukru v krvi po jídle. Také díky tomu energie z tohoto jídla vydrží poměrně dlouhou dobu. Ovesné vločky jsou mimo jiné i bohaté na bílkoviny a celkově oves pomáhá snížit alergické potíže.

 

Oběd – večeře

 

Zelňačka

Slouží k jemnému pročištění zejména střeva.

(uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)

Ječné kroupy (1 hrnek), 1 mrkev, ghí, bobkový list, nové koření, cayenský pepř (troška), ochucovadlo bez glutamanu sodného, kořenová petržel, jemné ovesné vločky s klíčky (2 lžíce), kvašené zelí (dle vás asi 1 hrnek), loupaná červená čočka (1/2 hrnku), sůl, voda, zakysaná smetana (3 vrchovaté lžíce).

Do hrnce si dáme asi tři lžíce ghí a přidáme nakrájenou mrkev a petržel, krátce restujeme, zalijeme vodou a postupně přidáme ostatní ingredience, kromě zelí a zakysané smetany. Zelí přidáme až když je zelenina měkká a zakysanou smetanu až před koncem vaření, dle chuti dochutíme. Zakysanou smetanu nemusíme přidávat.

 

Kořenová polévka s vločkami  

(recept je asi na 1,5  litry polévky)

1/3 celeru, 1 mrkev, 1 petržel,

1/4 kapusty, 2 hrnky jemných ovesných vloček, 1/2 hrnku červené čočky,

zelená petrželka, Solčanka, sůl, saturejka, kmín, pískavice, ghí.

Nastrouhanou a nakrájenou zeleninu krátce orestujeme na ghí, zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience. Krátce vaříme.

 

Saláty a malé svačinky

(nejí se studené a je nevhodné je jíst večer)

 

Mrkvový salát s petrželí

2 mrkve, 2 sladká jablka, 1 kořenová petržel,

třtinový cukr, ghí.

Mrkev očistíme a nastrouháme najemno a lehce orestujeme na ghí. Přidáme ostatní ingredience

(jablka a petržel nastrouháme) a necháme chvilku odstát.

 

Jablečný kompot se sušenými švestkami a mandlemi

Zralá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Spolu se skořicí, hřebíčkem, kardamomem a třtinovým cukrem dáme vařit do hrnce, mírně podlijeme vodou.

Po chvilce přidáme sušené švestky (vyberte dobré kvality) a oloupané a nakrájené mandle.  Chvilku povaříme a rozlijeme do misek. Dle našeho zdravotního stavu můžeme použít i trošku ghí (posiluje nervovou soustavu, uklidňuje, dodává vitalitu, pomáhá přibrat).

Pokud možno použijeme jablka dobré kvality (nechemická).

 

Čaj z jablečných slupek – na zahřátí a uklidnění

Nasušené nebo čerstvé slupky z jablek,

skořice, hřebíček, kardamom, třtinový cukr.

Slupky můžeme nasušit (já je krájím i s kouskem dužiny jablka).

Nasušené nebo čerstvé slupky dáme i s kořením do vody a necháme přijít do varu. Chvilku vaříme, necháme odstát, přecedíme, přisladíme. Voňavý čajíček, krásně zahřívá, uklidňuje, odvodňuje a pomáhá správné funkci ledvin.

 

Jablka

Pomáhají snížit hladinu cholesterolu, mají vysoký obsah vlákniny. Stabilizují hladinu cukru v krvi, posilují cévy, zejména slabé žíly. Obzvláště bohatá na živiny je slupka z jablka (hořčík, karoteny, železo). Ne všem budou dělat dobře syrová jablka, někomu může vadit jejich kyselost a určitá ostrost. Zkuste si z nich dělat čerstvé kompoty, nebo ze slupek jablečné čaje. Spolu s hřebíčkem a skořicí tvoří zejména v chladném počasí lék na naše nervy, zahřejí, pročistí a uklidní.

 

Předchozí příspěvek
Umění života – Umění života je v první řadě život sám
Další příspěvek
Ovesná buchta